Pokrzywa jako remedium na schorzenia i cenny składnik diety
bogumil
07/01/2011 11:12

Natura dostarcza nam wielu darów, które często pomijamy, nie doceniając ich dobroczynnych właściwości. Zwykła pokrzywa jest przykładem tego, jak dużo korzyści dla zdrowia można czerpać z otoczenia przy odrobinie wiedzy i chęci.

Bogate właściwości lecznicze pokrzyw znane są w Polsce od stuleci, a nasi przodkowie wytwarzali z nich wiele skutecznych medykamentów. Z czasem także, ze względu na właściwości smakowe, pokrzywę zaczęto wykorzystywać do celów kulinarnych, np. do sporządzania sosów i sałatek.
Co zawiera pokrzywa?
Otóż, roślina ta bogata jest przede wszystkim w witaminy B i C oraz witaminę K, rozpuszczalną w tłuszczach. Ponadto w pokrzywie znaleźć można liczne mikroelementy, tj. mangan, żelazo, magnez, krzem i wapń. Z innych ważnych składników, roślina zawiera cenne organiczne związki chemiczne a w tym: flawonoidy, histaminę i kwas pantotenowy.  
Zastosowanie
Pokrzywa to przede wszystkim skuteczne i naturalne remedium na nadciśnienie tętnicze i ta właściwość rośliny jest najwyżej ceniona. Jeszcze kilka dekad temu, przy ograniczonym dostępie do sztucznych środków farmaceutycznych, pokrzywę chętnie zalecali pacjentom lekarze. W pokoleniu naszych babć, znanych jest bardzo wiele przypadków skutecznej walki z nadciśnieniem właśnie przy użyciu pokrzywy. 
Z innych istotnych właściwości leczniczych pokrzyw koniecznie należy wymienić ich wpływ na zwiększanie poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek, przyspieszanie procesu przemiany materii, zwiększanie wydzielania kwasu żołądkowego i poprawę trawienia.
Kosmetyka naturalna - wywar pokrzywowy
 
Najpowszechniej znaną właściwością dobroczynną pokrzyw jest ich wpływ na poprawę stanu skóry głowy, co znacznie ogranicza wypadanie włosów oraz ich przetłuszczanie się.
Pokrzywa w kuchni
Pokrzywa w kuchni staropolskiej posiadała szersze zastosowanie niż obecnie.   Dotyczyło to w szczególności kuchni chłopskiej. W dzisiejszych czasach roślina jest mniej doceniana jako składnik dań i stosowana jest raczej jako pasza dla trzody chlewnej, niż składnik ludzkiej diety. Jednak, coraz wyraźniej pokrzywa wzbudza zainteresowanie kucharzy. Szczególnie w rejonie Warmii i Mazur, na bazie liści tej rośliny sporządza się wyśmienity sos, podawany do pieczonego sandacza lub szczupaka. Ostatnimi czasy, dania z pokrzyw, ze względu na ich właściwości smakowe i zdrowotne, propagowane są nawet w programach kulinarnych, jako zdrowe i łatwo dostępne uzupełnienie codziennej diety.

Bogate właściwości lecznicze pokrzyw znane są w Polsce od stuleci, a nasi przodkowie wytwarzali z nich wiele skutecznych medykamentów. Z czasem także, ze względu na właściwości smakowe, pokrzywę zaczęto wykorzystywać do celów kulinarnych, np. do sporządzania sosów.

Co zawiera pokrzywa?

Otóż, roślina ta bogata jest przede wszystkim w witaminy B i C oraz witaminę K, rozpuszczalną w tłuszczach. Ponadto w pokrzywie znaleźć można liczne mikroelementy, tj. mangan, żelazo, magnez, krzem i wapń. Z innych ważnych składników, roślina zawiera cenne organiczne związki chemiczne a w tym: flawonoidy, histaminę i kwas pantotenowy.  

Zastosowanie pokrzyw

Pokrzywa to przede wszystkim skuteczne i naturalne remedium na nadciśnienie tętnicze i ta właściwość rośliny jest najwyżej ceniona. Jeszcze kilka dekad temu, przy ograniczonym dostępie do sztucznych środków farmaceutycznych, pokrzywę chętnie zalecali pacjentom lekarze. W pokoleniu naszych babć, znanych jest bardzo wiele przypadków skutecznej walki z nadciśnieniem właśnie przy użyciu naparu z pokrzywy

Z innych istotnych właściwości leczniczych pokrzyw koniecznie należy wymienić ich wpływ na zwiększanie poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek, przyspieszanie procesu przemiany materii, zwiększanie wydzielania kwasu żołądkowego i poprawę trawienia.

Kosmetyka naturalna - napar pokrzywowy

Najpowszechniej znaną właściwością dobroczynną pokrzyw jest ich wpływ na poprawę stanu skóry głowy, co znacznie ogranicza wypadanie włosów oraz ich przetłuszczanie się.

Pokrzywa w diecie

Pokrzywa w kuchni staropolskiej posiadała szersze zastosowanie niż obecnie. Dotyczyło to w szczególności kuchni chłopskiej. W dzisiejszych czasach roślina jest mniej doceniana jako składnik dań i stosowana jest raczej jako pasza dla trzody chlewnej, a nie jako składnik ludzkiej diety. Jednak, coraz wyraźniej pokrzywa wzbudza zainteresowanie kucharzy. Szczególnie w rejonie Warmii i Mazur, na bazie liści tej rośliny sporządza się wyśmienity sos, podawany do pieczonego sandacza lub szczupaka. Ostatnimi czasy, dania z pokrzyw, ze względu na ich właściwości smakowe i zdrowotne, propagowane są nawet w programach kulinarnych, jako zdrowe i łatwo dostępne uzupełnienie codziennej diety.

 

Logowanie