Placki ziemniaczane
bogumil
18/04/2011 14:13

Znane są w w dużej części Europy środkowej i wschodniej (Czechy, Bukowina, Ukraina, Białoruś). W Europie zachodniej przyrządzają je Niemcy, Austriacy i Luksemburczycy (Kartoffelpuffer, Erdäpfelpuffer, Reibekuchen)

 

 

Dzięki uprzejmości kuchni klasztornej Księży Marianów ze Stoczka Warmińskiego publikujemy pełen prostoty zakonnej - XVII wieczny - przepis na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej żółtych, o dużej zawartości skrobi)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • Sól i pieprz do smaku

Ziemniaki i cebulę obieramy, trzemy na tarce. Do startych ziemniaków i cebuli dodajemy mąkę i jajka. Wszystko solidnie mieszamy. Z otrzymanej masy formujemy placki na patelni z rozgrzanym olejem.

Placki podajemy z kwaśną śmietaną, cukrem, sosem grzybowym lub mięsnym. W niektórych regionach Polski serwowane są nawet z konfiturą, musem jabłkowym lub twarogiem.

 

Logowanie